Otvorena izložba “Srce nigdar ne laže” Zdravke Kramarić u Zaboku

Jučer je po prvi puta u novim prostorijama Kluba seniora u zabočkoj knjižnici u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zaboku otvorena izložba „Srce nigdar ne laže” Zdravke Kramarić u povodu obilježavanja Dana hrvatskog jezika (11.-17.3.). Nakon uvodnih riječi dobrodošlice gostima iz zaprešićkog Ogranka čija je članica autorica izložbe, gostima i članovima domaćeg Ogranka  predsjednica zabočkog Ogranka Sandra Babnik Lončar istaknula je kako je ponosna što je došlo do ove suradnje dvaju Ogranaka. Zahvalila je Branki Tuđa Kanceljak, ravnateljici knjižnice na ustupanju ovog predivnog novog prostora kao i na dosadašnjoj suradnji.

Ravnateljica Tuđa Kanceljak u riječima pozdrava izrekla je kako je iznenađena koliko je ovaj novi prostor dobio svoj smisao, a istovremeno izrekla zahvalu zabočkom Ogranku na svemu što čine na promicanju kulturnih vrijednosti u Gradu Zaboku.

Potpredsjednik zaprešićkog Ogranka Mirko Ivanjek posjetitelje je upoznao s radom Ogranka od njegovog osnutka pa do današnjeg dana. 

Osvrt likovnih kritičarki Mirjane Mlinarić Maleković i Keti Bradanović pročitala je Tina Marušić, potpredsjednica. Autorica izložbe Zdravka Kramarić ističe  kako su Poslovice na srcima preuzete iz zbornika kajkavske ikavice „Donjosutlanski govor i običaji“, Školska knjiga, Zagreb, 2007., a prvi su radovi nastali na poticaj voditeljice Udruge Ivana Perkovca iz Šenkovca Jasne Horvat povodom Dana europske baštine 2020.

Zdravka je ujedno zahvalila zabočkom Ogranku na pozivu i mogućnosti da se s ovom izložbom predstavi građanima Zaboka te daljnje okolice. Radovi su u obliku licitarskih srca u prepoznatljivim bojama, osobito crvenoj i bijeloj, koje su karakteristične za nošnje širega zaprešićkog područja.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su učenici Srednje glazbene škole: Patrik Podlesek, klarinet, Petar Gašpar, truba i Karlo Poznić, harmonika koji su izveli poznate skladbe Kvarteta Gubec –  „Ak sam ti srčeko ranil“ i  Sinova Zagorja – „Suzica mala“.  Izložba ostaje otvorena do 31. ožujka 2023. godine.  Ovim putem

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku zahvaljuje svima na odazivu a posebno zahvaljuje gosp. Nenadu Kralju iz zagorske televizije koji je popratio sam događaj otvorenja, ali i ostalim medijima na interesu i dobroj suradnji.

Pripremio: Darko Fiket, tajnik OMH Zabok