Članom Matice hrvatske može postati svaki punoljetni državljanin Republike Hrvatske ili Hrvat s drugim državljanstvom koji prihvaća program Matice hrvatske.
Postupak učlanjenja:

Ako se želite učlaniti u Maticu hrvatsku, ispunite podatke u pristupnici.
Nakon što ispunite tražene podatke na Vašu e-mail adresu dobit ćete elektroničku poruku s linkom za potvrdu. U slučaju da poruka ne dođe, provjerite folder neželjene pošte/”spam”.

Nakon što Glavni odbor potvrdi da ste primljeni u Maticu hrvatsku, poslat ćemo vam obavijest i uplatnice za plaćanje godišnje članarine u iznosu od 20 € (150,69 kn). Učenici, studenti i umirovljenici plaćaju pedeset posto članarine, odnosno 10 € (75,35 kn). Sjednice Glavnog odbora Matice hrvatske održavaju se svaka dva mjeseca.

Nakon uplate u toj ćete godini ostvariti pravo na:

Možete uplatiti i dodatnih 70  kuna (9,29 €) za poštanske troškove i slat ćemo vam časopis na kućnu adresu. U suprotnom, svoj primjerak moći ćete podizati u knjižari Matice hrvatske (Matičina 2, Zagreb) ili u svojem ogranku.

Pristupnicu možete i preuzeti ovdje te nam ispunjenu poslati na adresu Matica hrvatska, Ulica Matice hrvatske 2, HR-10000 Zagreb ili na e-adresu clanstvo@matica.hr.
– popuniti pristupnicu koju možete naći na stranici: www.matica.hr ili preuzeti u prostorijama Ogranka uz prethodnu telefonsku najavu.  Prilikom ispunjavanja molimo označite u radu kojega Odjela želite sudjelovati i označite želite li primati koji od časopisa na kućnu adresu (što se dodatno plaća).
– pristupnicu poslati e – mailom: zabok@matica.hr

poštom na adresu Ogranka MH u Zaboku Kumrovečka 2 p.p. 89 49210 Zabok

– uplatnica i iskaznica o članstvu stižu poštom na kućnu adresu
– godišnja članarina iznosi =150,00 kuna, za umirovljenike =75,00 kuna
– aktivnim članovima smatraju se članovi koji redovito podmiruju godišnju članarinu – za dodatne informacije možete se obratiti na zabok@matica.hr ili na broj tajnika Darka Fiketa 099/509 3130