Održano predstavljanje knjige Miljenka Jerneića “Zapisi iz duše”

Danas, 07. studenoga 2023. godine u Gradskoj knjižnici „Ksaver Šandor Gjalski“ održano je predstavljanje knjige Miljenka Jerneića „Zapisi iz duše“.

Na početku okupljene je u ime domaćina pozdravila Jana Borovčak koja istaknula dobru suradnju s Ogrankom Matice hrvatske u Zaboku s kojim smo u suradnji dogovorili ovo večerašnje događanje. Ovo je Mjesec hrvatske knjige u kojem posebnu pažnju posvećujemo domaćoj pisanoj riječi ali istovremeno je  nastavak projekta knjižnice u kojem se predstavljaju domaći autori, u ovom slučaju gosp. Miljenko Jerneić – istaknula je Jana.

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Zaboku Sandra Babnik Lončar istaknula je kako Ogranak ima posebnu čast što može predstaviti domaćega sina Zabočanina, ali i člana matice koji već dulji niz godina piše i objavljuje knjige. Ujedno je kroz kratak životopis gosp. Jerneića upoznala okupljene članove matice, recenzente i predstavljače, goste i prijatelje. U ovoj zbirci Miljenko piše o događajima iz svog života, života svojih prijatelja, o prošlosti, Zaboka i Hrvatskog zagorja i Zagreba. Na veoma životopisni način možemo iščitati kako se živjelo nekada u Jugoslaviji, što se nekad jelo, kako se zabavljalo itd.. – naglasila je Babnik Lončar.

Knjigu su zatim redom predstavili urednici i recenzenti: novinar, prevoditelj, diplomat i pjesnik Stjepan Šulek, književni kritičar i povjesničar, diplomat i pjesnik Đuro Vidmarović i potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske Zaprešić i pjesnik Mirko Ivanjek.

Stjepan Šulek okupljenima je rekao da Miljenko kroz ovu knjigu gleda događaje oko sebe koje je zapamtio i prikazao u obliku priča. Ova knjiga spada u red i njegovih dosadašnjih knjiga. U stilu pisanja možemo primijetiti njegovu strastvenost s kojom čisti svoju dušu i srce. U svemu je ostao vjeran svojim načelima koja su napeta i zanimljiva. Sve njegove priče imaju smiješne scene koje nikoga ne vrijeđaju i koje su pisane jednim jasnim jezikom. Zatim je čestitao na novom književnom radu i poželio da njegovi zapisi iz duše naiđu na veliki broj čitatelja u Hrvatskom zagorju ali i cijeloj Hrvatskoj.

Književni kritičar i povjesničar, diplomat i pjesnik Đuro Vidmarović ističe kako nas autor upoznaje sa segmentom naše povijesti, povijesti ovdje u Hrvatskoj, seljačkog dječaka, zatim čovjeka sa svim lijepim stranama, ali i siromašne strane  malog čovjeka u političkim prilikama koje su tada vladale. Sve što zapisano je pisano jednim autentičnim, iskrenim i određenim emocionalnim nabojem. Te bi mogli zaključiti da se on se vraća vlastitom životopisu tijekom kojeg se tada živjelo mirnije, drugačije i sporije nego što je to danas. Ovo štivo će obogatiti svakoga od vas, posebno mlađu populaciju koja će iz ovih zapisa moći prepoznati sjećanja na mladost i odrastanje naših predaka.

Potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske Zaprešić i pjesnik Mirko Ivanjek kaže da je iza autora još desetak knjiga. Nakon sudjelovanja u domovinskom ratu oružje je zamijenio perom i dobar dio njegovih tekstova odnosi se na njegovu ustrajnu borbu za novu određeniju Hrvatsku, no međutim to ovdje nije tema. Ovdje je riječ o idiličnoj slici jednog razdoblja izgubljenog u nepovratu svoje dotrajalosti. Prikazao je sjećanja na lijepe događaje obiteljske sreće u kojoj su djeca tada bila blagoslov. Nikoga ne može ostaviti ravnodušnim kada iščitavamo sjećanja na ljubavi prema baki i djedu, ocu i majci, braći i sestrama ali i prijateljima. Priče koja nam ovdje priča potpuno su iskrene i koje su primjer velike ljubavi odnjegovanih uspomena koje nikada ne umiru.

Autor Miljenko Jerneić zahvalio je svima na dolasku. Ističe kako su ovi „Zapisi iz duše“ zanimljivi spoj priča koja nas vraćaju u neka prošla vremena,  lijepa sjećanja koja su mu ostala iz pričanja bake i djeda. Osjetio sam potrebu da sve to zapišem te da se danas sutra možemo prisjetiti kako se je nekad živjelo.

Zatim je zahvalio knjižnici, Ogranku Matice hrvatske u Zaboku i predsjednici Babnik Lončar koji su se potrudili oko same večerašnje organizacije. Osobitu zahvalu izrekao je Stjepanu Šuleku, Đuri Vidmaroviću i Mirku Ivanjeku.

Prigodne ulomke iz zbirke čitao je Marko Bilić a u glazbenom dijelu sviranjem i pjevanjem nastupila je Gloria Svečnjak.

Pripremio: Darko Fiket, tajnik OMH Zabok