Matoševa poezija: Čitanje

Povodom 150. obljetnice rođenja hrvatskoga književnika Antuna Gustava Matoša Ogranak Matice hrvatske u Zaboku organizirao je 11. svibnja u Gradskoj knjižnici „K. Š. Gjalski“ književnu večer posvećenu čitanju poezije, ulomaka iz novela i putopisa svestranoga pjesnika, prozaista, kritičara, polemičara, putopisca, feljtonista, glazbenika Antuna Gustava Matoša po kojem zabočka Gimnazija ponosno nosi ime. Književnost „Bunjevca porijeklom, Srijemca rodom, a Zagrepčanina odgojem“ iznova se interpretira, sluša i čuje, a crtice iz njegova života otvaraju vrata razumijevanju života i stvaralaštva svi naraštajima.

Organizatorica i moderatorica programa, predsjednica OMH u Zaboku Sandra Babnik Lončar, publiku je upoznala sa zanimljivim pojedinostima o rođenju, djetinjstvu, odrastanju, školovanju, putovanjima, boemskom životu, književnom stvaranju Antuna Gustava Matoša, a publika je mogla čuti i uglazbljene verzije pjesama Dobriše Cesarića „Trubač sa Seine“ (Matoš u Parizu; Ibrica Jusić) i Matoševih pjesama „Utjeha kose“ (Crna udovica) i „Jesenje veče“ (Trpimir Jerković, vokal Adalbert Turner Juci). Poetska večer zamišljena je kao tematski vremeplov i prepletanje pročitanih proznih ulomaka (Matoš i o Matošu) i poezije, ulomka iz novele i putopisa. U temi „Matoš i Pariz“ čitale su se pjesme „Utjeha kose“, „Tajanstvena ruža“ i ulomci iz novele „Cvijet sa raskršća“; „Pucice, zagrebačke“ objedinile su pjesme „Djevojčici mjesto igračke“, „Serenada“ i „Samotna ljubav“; ulomak „Podne u Zagorju“ pjesme „Srodnost“, „Maćuhica“, „Notturno“, „Jesenje veče“ i ulomke iz putopisa „Oko Lobora“; „Hrvatski pjesnici“ pjesme „Pjesnik“,  „1909.“, „Mladoj Hrvatskoj“; ulomak „Kod kuće (Martin iz Zagreba) „Hrastovački nokturno“, „Kod kuće“, tema „Vino, vinograd“ pjesme „Suza“ i „Živa smrt“, „Vergl“ pjesme „Grički dijalog“, „Nemoć“ i „Basna“, a čitanje je zaokruženo ulomkom „Pariz, u proljeće 1903.“

U poetskoj večeri sudjelovalo je Predsjedništvo Ogranka Matice hrvatske u Zaboku (Sandra Babnik Lončar, Tina Marušić, Ivica Balagović, Darko Fiket), članovi matičari, zainteresirani građani i prijatelji Matice i Matoša, učenice OŠ K. Š. Gjalskog i učenici Gimnazije A. G. Matoša u Zaboku. Jednosatni umjetnički program prožet poezijom, prozom i glazbom, čitanjem i interpretacijama, komentarima i dojmovima zasigurno je obogatio kulturni program našega grada, Ogranka, zaljubljenika u književnost koji sa željom i izvrsnim povratnim reakcijama očekuju daljnje književne večeri.

Tina Marušić