Održan Prvi festival knjige u Matici hrvatskoj na kojoj se predstavio Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

U dvorištu Matice hrvatske od 15. do 18 rujna 2022. održao se je Prvi festival knjige pod sloganom “Matica dobrih knjiga”. Na otvaranju 15. rujna sudjelovali su predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, književni tajnik MH i ujedno umjetnički direktor festivala Božidar Petrač, dok je Festival proglasio otvorenim izaslanik ministrice kulture i medija RH državni tajnik Ivica Poljičak.

Uz Maticu i njezine ogranke sudjelovale su gostujuće nakladničke kuće: Alfa, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatska sveučilišna naklada, Verbum, Hrvatski institut za povijest i Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom četiri festivalska dana predstavljeno je 40-ak novih izdanja, a posjetitelji su uživali u glazbenom programu te izložbama.

Na Prvom festivalu knjige sudjelovao je i Ogranak Matice hrvatske u Zaboku koji je posjetiteljima tijekom subotnjeg i nedjeljnog dana prezentirao svoja nakladnička izdanja koje su si posjetitelji mogli kupiti po promotivnim cijenama.

Osobito je bilo svečano u nedjelju kada je potpredsjednica Tina Marušić predstavila zbirku kratkih priča „Djevojčica s tavana“ naše članice gospođe Jasne Balaško u ugodnom moderatorskom razgovoru sa Zrinkom Turalija Kurtak ali i rad našeg Ogranka.

Osim predstavljanja naših izdanja, dogovorili smo, u ova dva cijela dana, vrijedne suradnje s više ogranaka i upoznali prekrasne, marljive, entuzijastične ljude, vodstva mnogih ogranaka diljem Hrvatske. Također, razmijenili smo međusobno vrijednu literarnu građu.

Hvala našim članovima Karlu Maku i Zdenku Kobešćaku koji su nam se pridružili na tim događanjima. Hvala našoj predsjednici Sandri Babnik Lončar i članovima predsjedništva Ivici Balagoviću i Marku Biliću.

Naše sljedeće događanje i predstavljanje Ogranka slijedi nam uskoro u Ozlju ovog petka i subote.

Pripremio: Darko Fiket, tajnik