Održane promocije Godišnjaka grada Zaboka za 2018/2019 i 2020. godinu  

U Gradskoj galeriji grada Zaboka 31. ožujka 2022. održala se promocija tri brojeva Godišnjaka grada Zaboka 6. i 7. za 2018/2019 godinu te 8. za 2020. godinu. Godišnjak grada Zaboka nastoji nadomjestiti dugogodišnju prazninu i manjak tekstova i dokumentarističkih zapisa o Zaboku i okolici. Iz tog razloga časopis sadrži rubrike vezane i za daleku i nedavnu prošlost Zaboka, te sadašnjost.

U svom uvodnom pozdravu predsjednica Ogranka Sandra Babnik Lončar pozdravljajući okupljene zahvalila je na strpljivosti vezno uz promociju zbog svima znanih okolnosti pandemije i potresa  konstatirajući kako su ove godine mnogima narušile emocionalno i fizičko zdravlje no ne treba zbog toga očajavati već smo se spremno uhvatili u realizaciji svih naših projekata. Istovremeno je još jednom zahvalila gradu Zaboku i gradonačelniku Ivanu Hanžeku jer bez njihove financijske potpore ne bi bilo ovih Godišnjaka te izrazila nadu za buduću suradnju oko daljnjih projekata. Također je zahvalila dugogodišnjoj urednici i tajnici Ogranka Matice hrvatske u Zaboka Gordani Dugorepec koja je novom uredništvu bila od iznimne pomoći u realizaciji Godišnjaka broj 8.

Ksenija Miškulin, dr. Ivica Balagović, Sandra Babnik Lončar, Tina Marušić i Marko Bilić

Član Predsjedništva dr. Ivica Balagović i član uredništva predstavio je dvobroj Godišnjaka za 2018. i 2019. godinu istaknuvši kako ga iznimno raduje današnja večer kako bi se promovirali Godišnjaci. Kada gledamo izdavaštvo i rad Matice hrvatske u ovih 180 godina svakako posebno mjesto ima naš Ogranak na tom polju djelovanja, nije velik ali je veoma značajan. Ovaj dvobroj broji 267 stranica kvalitetnih i zanimljivih članaka. I ovaj dvobroj ima uobičajene rubrike i crtice iz djelokruga grada Zaboka i vrijednih članova zajednice no teško je bilo što izdvojiti. Posebno je dojmljiv dio koji govori o Josipu Kaltneckeru, pokretaču likovnog života u gradu Zaboku te o irskoj obitelji Nugent u Hrvatskoj koji su imali kuriju u Jakuševcu te bili vezani uz Zabok. U ovom dvobroju najviše ima znanstvenih radova što me zapravo veseli jer ima jako puno izvornih originalnih članaka koji će zasigurno u dogledno vrijeme u budućnosti služiti kao odrednice i reference za pisanje njihovih djela. Ovaj realistički dio je iza nas jer novi broj nam donosi novi moderni način koji je stigao pomlađivanjem novog vodstva Ogranka ali i samog uredništva – zaključuje dr. Balagović.

Uslijedilo je čitanje ulomaka iz Godišnjaka br.6 i 7. koje su čitali članovi OMH Zabok Marko Bilić i Ksenija Miškulin.

Novi moderni broj Godišnjaka broj 8. za 2020. godinu predstavila je nova glavna urednica Tina Marušić. Pred vama se nalazi novi, osmi broj Godišnjaka grada Zaboka koji obuhvaća, ne samo aktualne novosti iz 2020. godine, već i važne prethodnice koje su snažno obilježile okružje u kojem živimo. Ovaj Godišnjak od 140 stranica strukturiran je devet poglavlja. Također su zadržane već uobičajene rubrike. Ta turbulentna godina nas je vjerujem podsjetila na važnost zajedništva i međusobne komunikacija te sam iznimno ponosna što smo u ovom broju okupili naše stalne autore ali i nove, neke mlađe autore koji su pisalo o nekim novim aktualnim temama. Iznimno je važno ostaviti taj trag u vremenu i prostoru, viziju o važnosti i nužnosti zapisanoga, kako bi ostalo u kolektivnom pamćenju i sjećanju. S time kao glavnim ciljem započela je naša dugogodišnja tajnica Ogranka, matičarka i suradnica Gordana Dugorepec, osoba koja je svojom neiscrpnom energijom, snagom, voljom, marljivim i vrijednim radom okupljala građane, poticala ih na pisanje, istraživanje, skupljanje vrijednih podataka, a mlađe članove pripremala za nastavak ovoga projekta koji je zaživio zahvaljujući entuzijazmu i radu svih članova i suradnika – istaknula je urednica Tina Marušić. U ovom broju tako možemo pročitati: Iz povijesti i prošlosti Zaboka, vrijedne podatke o gradu i njegovu razvoju te o ljudima i zanimanjima, poslovima i privređivanju, dva velika intervjua s glazbenicima Tomislavom Golubanom i Nikolom Vranićem – J. R. Augustom, 70. godišnjici Saveza društava Naša djeca Hrvatske, aktualna zbivanja ustanova, o razvoju privrede i gospodarstva, udruga i društava tijekom cijele godine i mnogih drugih rubrika. Urednica je zahvalila svim članovima Uredništva na ogromnom i izvrsnom poslu, na poticajnom i marljivom radu i entuzijazmu, svim članovima Predsjedništva OMH u Zaboku, autorima na izvrsnim tekstovima i neumornom stvaranju, lektoricama Sandri Babnik Lončar, Dubravki Krznar, Katarini Halambek Švec i Luciji Mlakar, grafičkom uredniku i dizajneru Igoru Vranješu na realizaciji svih zamisli, brzini, profesionalnosti i kreativnosti, Davoru Markulinu koji je ustupio fotografije grada Zaboka koje krase ovaj broj Godišnjaka. Na kraju izlaganja urednica je pozvala sve dosadašnje autore, ali i nove autore na nova stvaranja, pisanja i istraživanja.  

Uslijedilo je čitanje ulomaka iz Godišnjaka br. 8 koje su čitali članovi OMH Zabok Marko Bilić i Ksenija Miškulin.

Na kraju večeri okupljenima se obratio gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek koji je istaknuo veliku zahvalu Ogranku Matice hrvatske u Zaboku da se ostavi pisani trag budućim generacijama. Srce mi je ispunjeno večeras pogotovo kada čitam i podsjećam se na neke drage ljude koji su ostavili veliki trag u životu grada Zaboka u onom vremenu kojeg se ja sjećam, od mojeg odrastanja, djetinjstva, školovanja, prijašnjih vremena ali i sadašnjosti. Ujedno je najavio da se priprema izdavanje i pisanje malo opsežnije monografije grada Zaboka povodom 130. godišnjice osnivanja Općine Zabok i 30. godišnjice dobivanja statusa grada Zaboka u  koju će biti uključeni mnogi autori koji su sudjelovali u Vašim izdanjima ali i Vi sami kao jedna od vrijednih gradskih udruga koja njeguje upravo praktični rad na istraživanju, pisanju i promoviranju svega vrijednog i važnog za Zabok i Zabočane. Izrazio je želju da će nove mlade snage ovog Ogranka s puno entuzijazma volje i stručnosti nastaviti s izdavanjem novih brojeva Godišnjaka ali i svih svojih aktivnosti.

Marko Bilić i gradonačelnik Ivan Hanžek

U glazbenom intermezzu između predstavljanja kao kvartet harmonika sudjelovali su učenici Glazbene škole pri Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku Antonio Kolarić, Karlo Poznić, Antonio Petak i Vedran Bajcer uz mentoricu profesoricu Nadu Bilić.

Hvala svima na sudjelovanju i potpori u radu i djelovanju našeg zabočkog Ogranka.

Pripremio: Darko Fiket, tajnik OMH Zabok