Na današnji dan rođen Silvije Strahimir Kranjčević

Na današnji dan rođen je Silvije Strahimir Kranjčević jedan od najznačajnijih pjesnika hrvatskoga realizma, domoljub i značajan pravaš (Senj, 17. veljače 1865. – Sarajevo, 29. listopada 1908.). U rodnome je gradu započeo školovanje, a kako je htio postati svećenik 1883. odlazi na teološki studij u Rim od kojega brzo odustaje te napušta Italiju.

U Zagrebu završava jednogodišnji učiteljski tečaj iz slovničko-povijesne grupe te odlazi službovati u Bosnu i Hercegovinu jer se nije mogao zaposliti u Khuenovoj Hrvatskoj. Mostar, Livno, Bijeljina, Sarajevo: to su njegove životne postaje, gradovi u kojima nije samo ostvarivao svoju egzistenciju nego i pjesnički sazrijevao. Prvu pjesmu objavio je u Hrvatskoj vili (1883.), mjesec-dva prije odlaska u Rim. U uredništvu, koje tada već vodi Eugen Kumičić, borbeni stihovi mladoga, posve nepoznatoga pjesnika dočekani su oduševljeno i proročanski, a vrativši se iz Rima objavljuje u Viencu značajnu pjesmu “Noć na Foru i u Senju”, odmah zatim, prvu zbirku “Bugarkinje”. Kranjčević je i pjesnik intimnoga nadahnuća te pjesnik krajolika.

Ako je osamdesetih godina 19. stoljeća hrvatskom književnošću dominirala proza, devedesetih godina prvenstvo pripada Kranjčevićevu pjesništvu.

KRANJ?EVI?, Silvije Strahimir

Silvije Strahimir Kranjčević, pjesnik i istinska hrvatska domoljubna veličina, umro je u Sarajevu 29. listopada 1908. godine nakon teške bolesti, ne navršivši četrdeset četvrtu godinu života.