Održana promocija zbirke priča Jasne Balaško „Djevojčica s tavana“.

U organizacije Matice hrvatske Ogranka Zabok u srijedu 23. lipnja 2021. godine u Velikoj galeriji grada Zaboka održana je promocija zbirke priča Jasne Balaško „Djevojčica s tavana“.

U promociji zbirke priča sudjelovali su prof. Sandra Babnik Lončar, predsjednica OMH Zabok, prof. Tina Marušić, urednica knjige, Jasna Balaško, autorica i Marko Bilić koji je čitao ulomke iz zbirke.

Na početku događanja okupljenima je uvodne riječi izrekla prof. Sandra Babnik Lončar, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Zabok, koja je s nekoliko riječi o Jasni Balaško kao spisateljici i povjesničarki otvorila predstavljanje zbirke priča. „Jasna nije smo zaljubljenica u kajkavski izričaj, naš kraj i Grad, nego je i strastvena čuvarica baštine, ona živi povijest, odnosno ne dopušta da povijest padne u zaborav. Takve su njezine priče, ali i njezini članci, koje redovito Ogranak objavljuje u Godišnjaku, u kojima nas upoznaje sa starim obiteljima i kurijama oko Zaboka“, kazala je prof. Babnik Lončar. Istaknula je još jednu autoričinu vrlinu – Jasna Balaško je spisateljica – edukatorica jer jednim posebnim stilom pripovijeda priče o stvarnim i izmišljenim događajima te tumači kajkavske izraze koji imaju povijesni kontekst da ne bi pale u zaborav. Ovim putem zahvalila je Krapinsko-zagorskoj županiji i Gradu Zaboku na novčanoj potpori oko izdavanja zbirke priča „Djevojčica s tavana“, ali i radu samog Ogranka.

Urednica knjige prof. Tina Marušić kazala je kako naslov ove zbirke nije slučajan jer se istoimena priča nalazi na prvom mjestu u ovoj knjizi. Ova knjiga je završni ciklus (prethodne knjige„Plava jabuka“, „Konjica vilenjaka“) zapisanih doživljaja i zanimljivosti iz Hrvatskog zagorja. Tina Marušić spomenula je kako je za naslovnu priču J. Balaško nagrađena nagradom Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici „Mala poculica“ 2016. godine, a 2021. godine na natječaju Hrvatskog sabora kulture za svoju prozu „Zatvor i druge kazne“.


Urednica je publiku upoznala sa samom strukturom i tematskom podjelom zbirke. Zbirka kratkih priča „Djevojčica s tavana“ podijeljena je četiri cjeline: Djevojčica s tavana, Travarica, Snažne žene i Najkraći putopis na svijetu.


„Jasna Balaško profesorica je povijesti i sociologije te primjećujemo kako su spomenute znanosti snažno utkane u njezino cjelokupno stvaralaštvo“, istaknula je prof. Marušić te protumačila: „U središtu ove zbirke je Hrvatsko zagorje, ne samo lokaliteti te povijesne činjenice i znamenitosti, već ljudi i njihovi karakteri, povezanost, običaji, poznate i manje poznate anegdote te sudbine likova i stvarnih osoba. Knjiga je inspirirana jednom poznatom i stvarnom osobom, židovskom djevojčicom Vlatkom Bjegović, koja je tijekom Drugog svjetskog rata bila zaista skrivena na tavanskom prostoru svoje bake i tamo slušala raznolike priče o Hrvatskom zagorju. Ona danas živi u Zagrebu, ali, nažalost, zbog svojih visokih godina i bolesti nije mogla nazočiti današnjoj promociji. U drugom dijelu se kao glavni lik pojavljuje travarica Magda koja nam otkriva svijet ljekovitih trava i uči nas o Zagorju. Treći dio posvećen je trenucima u životu žena koje autorica poznaje ili je slušala njihova sjećanja, doživljaje i razmišljanja. Neka su imena izmišljena, ali događaji opisani u pričama stvarni su. U četvrtom dijelu opisan je jedan od mnogih izleta na kojima je autorica upoznala Zagorje i još ga više zavoljela“. Urednica napominje kako se stil pisanja Jasne Balaško odlikuje životnošću, autentičnošću i povezanošću s temom. Ova, ali i sva druga djela namijenjena su širem čitateljstvu i to je njihova snaga jer su istovremeno zabavna i edukativna. „U sav Jasnin rad utkana je velika ljubav prema Hrvatskom zagorju, ljudima koji žive u njemu, prijateljima, jeziku, povijesti, kulturi i običajima“, zaključuje prof. Tina Marušić.

Spisateljica Jasna Balaško na kraju promocije zahvalila se svim okupljenima koji su se odazvali pozivu unatoč pandemiji i vrućini te publici otkrila tko ju je i kako inspirirao: „Opet se potvrdilo da je Zagorje neiscrpna priča, a ja sam pokušala ispričati samo jedan mali dio. Za priče koje sam napisala moram zahvaliti mojoj baki Zlati čija je nadarenost za pričanje priča i legendi te prepričavanje vlastitih snova utjecala na mene. Još i danas pamtim njene riječi, geste, fantastične sadržaje kojima je budila moju maštu. Ova zbirka ima i posebnu posvetu, a to je posveta mojoj sestri Karmen bez koje ne bi bilo ni mojih priča ni knjiga. Uvijek me poticala i vjerovala u mene. Njena pomoć, pozitivna kritika i pohvala davale su mi poticaj da napišem sve svoje priče“


Autorica je zahvalila i prijašnjem vodstvu Ogranka Matice hrvatske Zabok, bivšem predsjedniku Ivici Balagoviću i tajnici Gordani Dugorepec s kojima je započela realizaciju knjigu te istaknula kako se nada dobroj suradnji s novim pomlađenim vodstvom Ogranka, zahvalila je i grafičkom uredniku Igoru Vranješu na oblikovanju naslovnice i pripremi za tisak. Jasna Balaško svoje obraćanje završila je riječima zahvale: „Hvala svim mojim prijateljicama i prijateljima, suradnicima kao i svima onima koji podržavaju moje nastojanje oko očuvanja riječi „Kaj“ i naše bogate kulturne baštine.“

U glazbenom programu sudjelovali su: Ivica i Lovro Kontent.

Pripremio: Darko Fiket, tajnik OMH u Zaboku