OGRANAK MATICE HRVATSKE U ZABOKU AKTIVNO DJELUJE VEĆ TRI DESETLJEĆA

Godina 2021. u znaku je velikog jubileja i proslave tridesete godišnjice osnivanja i rada Ogranka Matice hrvatske u Zaboku.

Osnivačkom Skupštinom održanom 10. veljače 1991. godine naš gradski Ogranak pridružio se najstarijoj hrvatskoj kulturnoj ustanovi. Matica hrvatska ima mnoštvo Ogranaka diljem Hrvatske i inozemstva. Među tim Ograncima, kojih je mnogo više od stotinu,  i naš se Ogranak uključuje u sve vidove djelatnosti.

Neposredno nakon stvaranja Republike Hrvatske u obnovljenoj Matici hrvatskoj  pokretani su novi Ogranci ili obnavljani već osnovani u prijašnjim vremenima. U kasnu zimu te ratne 1991. godine naš Ogranak pokrenut je na inicijativu prvog predsjednika gospodina Stjepana Bučara koji je matičarski rad prenio iz sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća i svojih ondašnjih aktivnosti u Zagrebu i Ogulinu.

Pod njegovim vodstvom u Ogranku Matice hrvatske  u Zaboku objavljene su vrijedne knjige, postavljene spomen-ploče, priređivani književni susreti s prvacima hrvatske pisane riječi, dramskim umjetnicima i glazbenicima. Dvoje sljedećih predsjednika Ogranka  vodili su  i nastavljaju voditi udrugu istim tempom, s namjerom da se sve ono vrijedno što potpada pod djelatnost Matice, no primjereno našim prilikama, provodi u Zaboku.

Iz bogate i vrijedne povijesti djelovanja Ogranka valja spomenuti izuzetno posjećena predavanja o hrvatskoj povijesti i događajima o kojima se prethodno malo govorilo, a nacionalnom romantičnom atmosferom tada se, naprosto, vapilo za time.

Kasnije se izdavačka djelatnost etablirala kao stožerna. Naime, Ogranak je, među ostalim vrijednim izdanjima, po prvi put objavio dva izdanja romana Ksavera Šandora Gjalskog „Pronevjereni ideali“. Izdavačku djelatnost članovi zdušno njeguju, a dopunjena je redovitim izdavanjem Godišnjaka grada Zaboka, zbornika koji na gotovo idealan način iz broja u broj  pronosi atmosferu našega voljenoga grada u prethodnoj godini, opisujući sve relevantne događaje i ljude. Ogranak redovito izdaje i književna djela svojih članova, amatera i profesionalaca.

Osim spomenutoga, Ogranak priređuje izložbe likovnih umjetnika – kao što je bila retrospektivna izložba  Zorislava Drempetića Hrčića, s izuzetnim javnim odjekom, i nažalost posljednja umjetnikova izložba, znanstvene simpozije – npr. jedinstveni skup prirodnoznanstvenika s područja cijele Hrvatske  ili redoviti minisimpoziji posvećeni liku i djelu Ksavera Šandora Gjalskog koje održavaju eminentni hrvatski književni povjesničari, kritičari, leksikografi i pisci.

Svake godine također se u Zaboku organizira nekoliko koncerata bilo klasične ili moderne glazbe. Pri tome se veoma pazi da se mladim članovima i umjetnicima, osobito s područja grada Zaboka, omogući javno nastupanje.

Redovitim obnavljanjem članstva i pomlađivanjem vodstva Ogranak se prilagođava uvjetima djelovanja, tako da djelatnim pristupom pokazuje brigu o budućnosti Ogranka uz slavljenički osvrt na časnu prošlost.

Ivica Balagović, dr. med. spec. urolog,

dosadašnji predsjednik Ogranka i član od osnutka