Pred vama se nalazi novi, osmi broj Godišnjaka grada Zaboka koji obuhvaća, ne samo aktualne novosti iz 2020. godine, već i važne prethodnice koje su snažno obilježile okružje u kojem živimo. Godina 2020., koja će biti zapamćena u povijesti kao početak nečega novog, nama stranoga i nepredvidljivoga, početak novim prilagodbama, prilagođavanjima novim okolnostima, nerijetko teškima i neizvjesnima, ipak je iznjedrila i puno toga dobroga, pozitivnoga, a možda nas i podsjetila na važnost zajedništva, kvalitetne komunikacije, na stalnu potrebu za stvaranjem i ostavljanjem traga za buduće naraštaje koji će nastaviti i utabanim, ali i nekim novim stazama. Taj trag u vremenu i prostoru, viziju o važnosti i nužnosti zapisanoga, kako bi ostalo u kolektivnom pamćenju i sjećanju, započela je naša dugogodišnja tajnica Ogranka, matičarka i suradnica Gordana Dugorepec, osoba koja je svojom neiscrpnom energijom, snagom, voljom, marljivim i vrijednim radom okupljala građane, poticala ih na pisanje, istraživanje, skupljanje vrijednih podataka, a mlađe članove pripremala za nastavak ovoga projekta koji je zaživio zahvaljujući entuzijazmu i radu svih članova i suradnika. Čast mi je i zadovoljstvo što sam mogla nastaviti već utabanim stazama, ali i dodati nešto originalno, svježe, novo.

Ovaj Godišnjak od 140 stranica strukturiran je devet poglavlja. Prvom poglavlju prethode Predgovor predsjednice Ogranka Sandre Babnik Lončar i tekst glavne urednice u kojima se stvaranje novoga broja Godišnjaka stavlja u kontekst 2020. i 2021. godine, njihovih posebnosti, ali i kontekst novosti u samome vodstvu Ogranka, pomlađivanju članova i staroj/novoj suradnji sa svim građanima i suradnicima koji su obogatili ovaj broj. Prvo poglavlje Iz povijesti i prošlosti Zaboka donosi prvi nastavak teksta našega stalnog autora i suradnika Vlade Saftića koji je u svojem istraživanju naslovljenom Nešto o privređivanju Zabočana i drugih u Zaboku u desetljećima prije i nakon dolaska željeznice precizno, temeljito i znalački iznio vrlo vrijedne podatke o gradu i njegovu razvoju te o ljudima i zanimanjima, poslovima i privređivanju, uz arhivske fotografije koje prate članak. Čitatelji će se zasigurno rado prisjetiti prošlosti i kako je to nekada bilo, a mlađima će se ponuditi edukativan sadržaj kao temelj za njihova daljnja istraživanja i usporedbe prošlosti i sadašnjosti.

Drugi je tekst stalne autorice, spisateljice, povjesničarke i sociologinje Jasne Balaško Progoni coprnica koji će iznenaditi svojim autentičnim sadržajem mnoge čitatelje i uvesti ih u svijet iz prošlosti kakvog i nisu očekivali. Vlado Saftić u drugom se poglavlju Portret bavi Gabrijelom Rafajem, dugogodišnjim direktorom ZIVT-a i čovjekom koji je ostavio velik utjecaj i trag i u političkom, kulturnom i sportskom djelovanju grada Zaboka i nekadašnje općine.

Poglavlje Razgovori donosi dva velika intervjua s glazbenicima Tomislavom Golubanom i Nikolom Vranićem – J. R. Augustom. Tajnik Ogranka Darko Fiket donosi nam životne i zanimljive crtice iz života i stvaranja blues glazbenika, skladatelja i svirača usne harmonike Tomislava Golubana, prozvano ga ambasadorom Hrvatskoga zagorja, koji svojim domaćim i inozemnim nastupima oduševljava publiku, kao i dobitnik Porina i višestruko nagrađivani autor J. R. August (Nikola Vranić) kojega je intervjuirao Tin Krznar. Njihova svjetski poznata glazba, bavljenje glazbom i inovativnost koju donose najbolje promoviraju naš kraj, naš grad i našu zemlju.

Poglavlje Jubileji i godišnjice obuhvaća tekst Sandre Babnik Lončar o 70. godišnjici Saveza društava Naša djeca Hrvatske i donosi pregled važnih aktivnosti, obilježavanja, nagrada i priznanja i Saveza i zabočkoga DND-a čija se kvaliteta potvrđuje iz godine u godinu i suživljuje se s gradom koji ne bi bio isti za djecu i mlade bez originalnih, poticajnih i inovativnih aktivnosti. Gospodarstvo upotpunjuje tekst Ivana Šoštara o Regeneraciji i razvoju netkanoga tekstila i Zabočanima koji su ostali upamćeni po upravljanju i dostignućima u razvoju privrede i gospodarstva. Događanja prate aktualna zbivanja ustanova, udruga i društava tijekom cijele godine, a u ovom su broju obuhvaćene aktivnosti Gradske knjižnice „Ksaver Šandor Gjalski“, Galerije grada Zaboka i Centra za mlade Krapinsko-zagorske županije (Zelene dvorane) u tekstovima ravnateljice Gradske knjižnice Branke Tuđa Kanceljak, voditeljice Galerije Bojane Birač i Ivane Radanović iz Mreže udruga Zagor. Osvrt na zbirku kratkih priča Deset komandosa autora Vinka Kvesića piše Ivica Balagović, član Predsjedništva OMH u Zaboku i dugogodišnji predsjednik Ogranka, a u stvaralačkom dijelu poglavlja Osvrti i stvaralaštvo donosimo kratku priču Zatvor i druge kazne Jasne Balaško i trećenagrađenu kriminalističku kratku priču na natječaju Kristalna pepeljara OMH u Virovitici Vječna slava pripovjedača Marija Šimudvarca.

Pretposljednje poglavlje Inicijative i projekti dokazuje da je Zabok uvijek aktivan u pokretanju novih inicijativa, događanja, projekata, vizija, zahvaljujući svježim idejama svojih sugrađana, a u njemu je opisana inicijativa Regionalni centar kompetentnosti u članku Branke Kralj i školski društveni, umjetnički i humanistički projekti P. S. Pokreni solidarnost u tekstu nastavnice Tehničke kulture u OŠ Jelene Lisak Šturlan, Županijski projekt Lumen – Alica u zemlji Bajke na dlanu u tekstu nastavnice Hrvatskoga jezika u OŠ Tine Marušić i Školski i Vjeronaučni projekti – dio aktivnoga učenja i poučavanja autorica Ksenije Miškulin i Marice Celjak, nastavnicâ Katoličkoga vjeronauka.

Odali smo počast i preminulim članovima i sugrađanima, Božidaru Boiću i Jurju Šipeku, koji su nas, nažalost, napustili u 2020. godini. U tekstovima Ivice Balagovića, u zadnjemu poglavlju U spomen, prisjećamo se svih njihovih postignuća, dostignuća i lijepih trenutaka koji su obogatili naše živote i život grada Zaboka.

Iznimno sam ponosna na kvalitetu, brojnost i relevantnost svih članaka u ovogodišnjem Godišnjaku grada Zaboka, na sve autore i suradnike koji su omogućili da i ovaj osmi broj ugleda svjetlo dana. Hvala svim članovima Uredništva na ogromnom i izvrsnom poslu, na poticajnom i marljivom radu i entuzijazmu, svim članovima Predsjedništva OMH u Zaboku, autorima na izvrsnim tekstovima i neumornom stvaranju, lektoricama Sandri Babnik Lončar, Dubravki Krznar, Katarini Halambek Švec i Luciji Mlakar. Najljepša hvala našoj dragoj Gogi koja nas i dalje prati, mentorira, savjetuje i potiče na daljnji rad. Velika hvala grafičkom uredniku i dizajneru Igoru Vranješu na realizaciji svih zamisli, brzini, profesionalnosti i kreativnosti!

U želji za novim stvaranjima, pisanjima, istraživanjima, postignućima, u želji za našim daljnjim zajedništvom u novim kreacijama… upućuje vam čestitke i zahvale

Tina Marušić, glavna urednica i potpredsjednica Ogranka Matice hrvatske u Zaboku