Ovaj broj  ima devet rubrika koje sadrže različite tekstove autora, koji pišu za Godišnjak od samih početaka ili one nove koji su se uključili, povezane u ljubavi, posvećenosti i volji prema istraživanju i pisanju o Zaboku, zabočkim temama i ljudima te nesebičnom darivanju znanja, vremena i spoznaja.

Godišnjak Grada Zaboka 2021. i 2022. godina broj 9

U rubrici „Iz povijesti i prošlosti Zaboka“ donosi se drugi dio opsežnoga članka Nešto o privređivanju Zabočana i drugih u Zaboku u desetljećima prije i nakon dolaska željeznice dugogodišnjega suradnika i istraživača povijesti, prošlosti i kulture Zaboka, gospodina Vlade Saftića. Drugi tekst u rubrici jest Rekvijem za stare kestene Branka Mikca. Lirski obojan tekst stavlja u središte drveće (kesteni, hrastovi, lipe, jabuke, kruške) kao neizostavan identitet grada koji se počinje gubiti njihovim rušenjem, a samim time i lokalna baština, ali i sjećanja i uspomene građana, emotivno vezanih za pojedina drveća.

U drugoj rubrici „Istraživanja baštine“ nalazi se tekst Tatjane Pišković Leksički kronizmi u romanu U noći Ksavera Šandora Gjalskog, na temelju predavanja s Književno-znanstvene tribine o Gjalskom u Danima Gjalskog. U rubrici „Gospodarstvo“ autorice Korana Komar i Stella Štefanac stavljaju Zabok kao središte rada Hrvatskog zagorja i opisuju industrijski razvoj grada te analiziraju suvremene gradske funkcije.

U rubrici „Portreti“ Vesna Pušelj piše tekst Danica – Umjetnost života u kojem se osvrće ne samo na posljednju izložbu slika umjetnice i dugogodišnje matičarke, svoje majke, Danice Posavec, već je jasno i zanimljivo portretira pišući o njezinu životu, karakteru, hobijima, radu i umjetnosti. Drugi portret Ivana Knezoci – učiteljica i dama donosi Ivica Balagović koji u emotivnom tekstu piše o svojoj prvoj učiteljici i obrazlaže ulogu učitelja i nastavnika u životu svakoga učenika, ali i pojam ličnosti u profesionalnom i privatnom životu koji samo rijetki posjeduju.

Rubriku „Razgovori“ čine dva izvrsna intervjua – s Nenadom Borovčakom Đimom (Tin Krznar) i Biserkom Jakšić (Darko Fiket) koji u odgovorima na ciljano postavljena pitanja otkrivaju zanimljivosti i važne informacije o sebi, svojem privatnom i poslovnom životu, hobijima, a pritom i upućuju čitatelje na trag koji su ostavili u gradu.

Rubrika „Jubileji i godišnjice“ donosi dva vrlo važna teksta za Ogranak Matice hrvatske u Zaboku i za Hrvatsko zagorje. U prvome tekstu naslovljenom Uz 30. godišnjicu osnutka Ogranka Matice hrvatske u Zaboku Ivica Balagović piše o samim početcima pokretanja zabočkoga Ogranka, čemu je i sam svjedočio kao jedan od pokretača, o prvome predsjedniku Stjepanu Bučaru, atmosferi u domovini ratnih 90-ih godina, djelatnostima i radu Ogranka koji se sve više razvijao pomoću marljivih, kvalitetnih i zaslužnih entuzijasta. Ljubica Anđelković Džambić piše tekst Dvadeset godina filmske čarolije na zagorskim bregima u kojima obuhvaća dva desetljeća organiziranja Tabor Film Festivala, međunarodnoga festivala kratkometražnog filma, koji se promatra kao prepoznatljiv kulturni brend u regiji.

Rubrika „Događanja“ okuplja više tekstova o kulturnim i društvenim aktualnostima u gradu Zaboku. Tina Marušić u tekstu Aktivnosti Ogranka Matice hrvatske u Zaboku u 2021. i 2022. godini donosi pregled brojnih aktivnosti, rada, gostovanja i djelatnosti zabočkoga Ogranka u dvije godine; Bojana Birač pregled događanja u Galeriji grada Zaboka; Branka Tuđa Kanceljak pregled događanja u Gradskoj knjižnici „K. Š. Gjalski“ s naglaskom na godinu čitanja i susret s književnicom Julijanom Matanović; Valerija Novak piše o Maloj nagradi Gjalski kao identitetu OŠ Ksavera Šandora Gjalskog i najdugotrajnijoj svečanosti u školi, a Ivica Balagović o Zabočkom turniru kvartova kao zanimljivom dijelu sportskoga i društvenoga života u Zaboku.

U rubrici „Osvrti i stvaralaštvo“ Ivica Balagović, koji je napisao vrlo vrijedne članke za ovogodišnji broj, piše i osvrt na promociju knjige „MOJ BUDO“ Rajka Bartolina, o životu i putu mnogostruko nagrađenog sportaša i trenera u borilačkim sportovima. Predstavljamo čitateljima i dvije kratke priče književnice i profesorice Sanje Ždralović Hod po rampi ili Priče jedne šalice i Stvarnost boja/Reljef Zagorja, koja je ušla 2021. godine u uži izbor za Književnu nagradu „Ksaver Šandor Gjalski“ sa svojim romanom prvijencem „Glagoljski misterij“.

Na kraju rubrika „Inicijative i projekti“ podsjeća da su sva događanja, vizije, ideje i projekti zalog za budućnost i razvoj grada. Darko Fiket u tekstu Projekti od iznimnog značaja za grad Zabok izdvaja važne projekte za razvoj grada i ciljeve koji se njima žele postići. Velika zahvala Valentini Đurek, pročelnici Upravnoga odjela za EU fondove i strateške projekte, koja je razgovarala s autorom i navela sve važne projekte koji su pokrenuti ili završeni u 2021. i 2022. godini. Sandra Babnik Lončar u tekstu Zajednica škola u Europi – Erasmus + piše o programu Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja mladih, razmjene studenata, putovanja i sporta i navodi programe u kojima su sudjelovale sve srednje škole u Zaboku kao dio zajednice europskih škola. Ružica Kotarski piše o hvalevrijednom i tradicionalnom projektu „Cunge, cunge, cungeraj“ u OŠ i njegovoj ulozi u osnaživanju učenika, a Ružica Cigula o projektu Svakidašnjica, običaji, školovanje naših predaka, istoimenog teksta u ovome broju, ali i tiskanoga zbornika, u kojem su učenici OŠ intervjuirali svoje djedove, bake i roditelje i saznali puno o njihovu životu, djetinjstvu, školovanju, igrama, običajima, zaboravljenim izrazima i pojmovima, ali se i dodatno povezali s članovima svojih obitelji.

Deveti broj Godišnjaka grada Zaboka obuhvaća čak 23 teksta, iznimnih po kvaliteti sadržaja, zanimljivostima, temama. Zato Uredništvo sa zadovoljstvom i srećom čestita i zahvaljuje svim autorima i suradnicima koji su dio ovoga velikog i tradicionalnog projekta u izdavačkoj djelatnosti Ogranka Matice hrvatske u Zaboku. Velike zahvale upućujem grafičkom dizajneru Igoru Vranješu na izvrsnoj dugogodišnjoj suradnji, brzini i profesionalnosti, kao i lektoricama Katarini Halambek Švec, Dubravki Krznar i Luciji Mlakar; Vedrani Gudek koja je napravila završnu korekturu broja i Branku Janjaninu i Dragutinu Škreblinu na ustupljenim fotografijama Zaboka i detalja iz zabočkoga kraja. – zaključila je urednica Tina Marušić.

Hvala svima na sudjelovanju i potpori u radu i djelovanju zabočkog Ogranka