Održano predstavljanje Ogranka Matice hrvatske u Zaboku u Brestovcu Orehovičkom

Na prijedlog ravnatelja Osnovne škole Stjepana Radića Brestovec Orehovički Zdenka Kobeščaka, inače člana Ogranka u petak 12. siječnja 2024. godine održalo se javno predstavljanje učenicima, profesorima i nastavnicima te ostalim zainteresiranim građanima rada i djelovanja Ogranka Matice hrvatske u Zaboku. Nakon uvodnih riječi ravnatelja Kobešćaka o povijesnim činjenicama djelovanja Matice Hrvatske u njezinim početcima pozdravio je okupljene te predstavio goste iz Zaboka. Ovo je prvi takav susret ovdje u ovoj školi te se nada da će takvih susreta biti još s raznim drugim temama – istaknuo je u dobrodošlici ravnatelj.

U prvom dijelu uslijedilo je obraćenje predsjednice Ogranka Matice hrvatske u Zaboku Sandre Babnik Lončar koja je posjetitelje upoznala o djelovanju Matice Hrvatske općenito, zatim o povijesnim činjenicama Grada Zaboka i zabočkim velikanima (Janku Tomiću (književniku i pedagogu), industrijalacu Milanu Prpiću (tvornici ZIVT), Ksaveru Šandoru Gjalskom (Nagrada Gjalski), dvorcu Gredice (Hotel Gjalski). Zabočki ogranak potiče svoje članove na aktivan doprinos kulturnoj i društvenoj zajednici – od promocije članova i njihovih interesa i djelovanja, susreta s književnicima, likovnim umjetnicima, glazbenicima, urednicima, mladim zainteresiranim kulturnjacima, organiziramo razne edukacije i predavanja – posebno poticanje mladih generacija na proučavanje, povijesti zavičaja i domovine; očuvanje kulturne baštine i identiteta te istraživanje i prikupljanje materijala za Godišnjak grada Zaboka – zaključuje Sandra Babnik Lončar.

Uslijedilo je čitanje ulomaka iz  izdanja “Senja o Gjalskom” (Nevenke Miškulin) i “Djevojčici s tavana” (Jasne Balaško) koje je interpretirala prof. Ružica Cigula koje je ujedno voditeljica projekta Zbornika radova učenika Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog  „Svakidašnjica, običaji i školovanje naših predaka (djedova i baka)“ kojeg je nakladnik Ogranak Matice hrvatske u Zaboku.

U glazbenom dijelu sudjelovali su učenici Osnovne škole i vokalna solistica Magdalena Ljubić koji su  izveli himnu škole „150 lijet“  koju je napisala učiteljica Iva Bejuk.

Nakon glazbenog predaha dr. Ivica  Balagovićkao bivši predsjednik i član od osnutka Ogranka okupljenima je predstavio Ogranak kroz povijest aktivnog rada svih ovih godina o važnosti djelovanja, zaslužnim matičarima i aktivnostima kroz povijest. u ovih trideset i dvije godine. Između ostalog spomenuo je kako je na osnivačkoj Skupštini u ime Središnjice govorio je potpredsjednik MH Dubravko Jelčić, a poseban gost bio je predsjednik Sabora Republike Hrvatske Žarko Domljan. Ističe kako se Ogranak ponosi pokretanjem izdavačke djelatnosti objavljivanjem romana Pronevjereni ideali Ksavera Šandora Gjalskog i a u novije doba posebno se ponosimo izdavanjem svojevrsnog brenda publikacije „Godišnjak grada Zaboka“, zborniku tekstova i fotografija o ljudima, aktivnostima, festivalima, udrugama te o svemu po čemu je Zabok poznat.

Nakon izlaganja dr. Balagovića u glazbenom dijelu programa nastupila je učenica Patricia Kučiš.

Najnovije jubilarno 10. izdanje Godišnjaka grada Zaboka posjetiteljima je predstavila je glavna urednica Tina Marušić koja je zahvalila pokretačici i idejnoj začetnica Godišnjaka, dugogodišnjoj tajnica Ogranka  Gordani Dugorepec. Ovaj Godišnjak od 232 stranice strukturiran je jedanaest poglavlja.  Uredništvo se s godinama promijenilo, kao i koncept Godišnjaka (izgled, struktura, rubrike), međutim ideja je ostala ista – njegovati i očuvati sve ono što treba ostati trajno, u nasljeđe i za budućnost starijim i novijim generacijama! Posebno je zahvalila autorima te je veseli što ima sve više novih i mlađih autora. Kontinuitet izlaženja Godišnjaka pokazuje aktivan doprinos kulturnoj i društvenoj zajednici grada Zaboka i šire. – rekla je na kraju izlaganja urednica Tina Marušić.

Tajnik Darko Fiket predstavio je okupljenima o mogućnostima i načinima brendiranja manifestacija, osoba i projekata u lokalnim sredinama koje su važne u djelatnosti ogranaka Matice hrvatske u Zaboku. Danas živimo u svijetu u kojem bez interneta i društvenih mreža ne možemo provesti dan. Pristupili smo izradi mrežne stranice na kojoj su vidljive sve aktivnosti Ogranka, kako od samog početka osnivanja tako i do današnjih dana, zatim obilježavamo važne dane vezane uz hrvatsku povijest, osobe i događaje a   a sve se to može pronaći na mrežnoj stranici www.omh-zabok.com – ističe tajnik Fiket.  Trudio sam se da kod izrade web stranice budemo prisutnosti i na društvenim mrežama ali i kvalitetnom umrežavanju i komunikaciji s članovima. Zahvalio je prije svega Predsjedništvu na potpori u radu ali i medijima bez kojih je nezamisliv rad i djelovanje bilo koje udruge ili institucije.

Na kraju sve posjetitelje, članove Ogranka koji su došli na predstavljanje oduševio je Antonio Meštrović mladi glazbenik koji je na harmonici izveo jednu od najpoznatijih zagorskih popevki.

Na kraju još jednom obratio se je ravnatelj Kobeščak koji je okupljenim matičarima pripremio prigodne poklone iznenađenja te zahvalio svima na dolasku. Predsjednica Sandra Babnik Lončar poklonila je također školi za njihovu knjižnicu sva izdanja Ogranka. Na predstavljanju bio je nazočan i načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban i župnik župe Orehovica Josip Ban kojima su također poklonjena zadnja izdanja Godišnjaka grada Zaboka.

Prigodno druženje nastavilo se domjenkom kojeg su pripremile marljive ruke stručnog osoblja kuharica Štefice Gulija i Barice Kobeščak.

Hvala domaćinima i ravnatelju na pozivu te krasnim iznenađenjima!

Pripremio: Darko Fiket, tajnik