Održana redovita godišnja Skupština Ogranka Matice hrvatske u Zaboku

U Gradskoj galeriji Grada Zaboka 28. studenoga 2023. godine održana je redovita godišnja skupština Ogranka Matice Hrvatske u Zaboku. Na samom početku skupštine sve nazočne goste i članove pozdravila je predsjednica Sandra Babnik Lončar. Nakon uvoda predsjednice, nastavljen je rad skupštine izborom Radnog predsjedništva. Predsjednica Sandra Babnik Lončar osvrnula se na održanu Glavnu skupštinu Matice hrvatske na kojoj je bila prisutna uz dopredsjednicu Tinu Marušić. Istaknule je neke glavne točke: Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran u svom se govoru osvrnuo na dosadašnji dio mandata na čelu najstarije hrvatske kulturne ustanove istaknuvši najvažnije projekte i aktivnosti pokrenute u protekle dvije godine. U pregledu aktivnosti u prošloj godini istaknuo je da se broj događanja u Središnjici povećao za tri stotine posto u odnosu na prethodnu, a za četiri stotine posto uvećala se nazočnost u medijima. Uz redovna izvješća gospodarskog tajnika Ivice Nuića o radu MH za 2022. i planu rada MH za 2024, prihvaćeno je Izvješće Nadzornoga odbora i Časnoga suda, Financijsko izvješće MH za 2022. i prijedlog Financijskog plana MH za 2024. Gospodarski tajnik Ivica Nuić osvrnuo se na poslovanje u protekloj godini uz bolji unutarnji ustroj, urednije financijsko poslovanje, pokrenut proces digitalne transformacije, kao i na planove za obnovu krova Palače MH u idućoj godini. Dodijeljena su i odličja i nagrade. Na Glavnoj skupštini Matice hrvatske dodijeljeno je sedamnaest zlatnih i dvanaest srebrnih povelja te Nagrada Matice hrvatske Ivan Kukuljević Sakcinski za najbolje djelo objavljeno u ograncima. – rekla je predsjednica Sandra Babnik Lončar.

Dopredsjednica Tina Marušić pripremila je pregled aktivnosti u ovoj godini. Između ostalog napomenula je kako Predsjedništvo u sastavu Sandre Babnik Lončar, predsjednice, Tine Marušić, potpredsjednice, Darka Fiketa, tajnika i članova Ivice Balagovića i Marka Bilića, redovno održava sastanke na kojima se planiraju i organiziraju događaji tijekom cijele godine. Imajući u vidu prijedloge aktivnih članova, Predsjedništvo Ogranka nastoji ponuditi zajednici preplet književnih, znanstvenih, kulturnih, umjetničkih i društvenih događanja, zanimljivih i aktualnih, ugostiti uvažene književnike, znanstvenike, profesore, umjetnike, promovirati rad svojih članova te promicati hrvatski jezik i kulturnu baštinu kao te se povezati s drugim ograncima u Republici Hrvatskoj kako bi suradnjom učvrstili Matičine ciljeve i vizije, razmijenili iskustva i ideje, doprinijeli razvoju i promicanju kulturnoga identiteta. Zatim je pobrojala aktivnosti po mjesecima: Dani hrvatskoga jezika predavanje „Glagoljična sastavnica hrvatske kulture“ kao uvertiru u Mjesec hrvatskoga jezika, otvorenje izložbe „Srce nigdar ne laže“ Zdravke Kramarić u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Zaprešiću, gostovanje  mr. sc. Ivana Zvonara, autora knjige Pregled povijesti kajkavske usmene književnosti i dr. sc. Rajka Fureša, stoloravnatelja udruge Muži zagorskoga srca u zabočkoj gimnaziji Antuna Gustava Matoša, književna večer posvećena čitanju poezije povodom 150. obljetnice rođenja Matoša u Gradskoj knjižnici, predavanje na temu “Mogućnosti i načini brendiranja manifestacija, osoba i projekata u lokalnim sredinama” Dejana Gluvačevića, doktora informacijsko-komunikacijskih znanosti i pročelnika Odjela za komunikacije na Veleučilištu Edward Bernays, predavanje „Vino jučer, danas, sutra – utjecaj vremena na poljoprivredu“ Patrika Jureše, asistenta na Geofizičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, tradicionalna književna tribina “Gjalskomu u čast” predavanjem znanstvenika, sveučilišnog profesora, teatrologa, dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, predsjednika osječkoga Ogranka Matice hrvatske dr. sc. Ivana Trojana, predstavljanje knjige Miljenka Jerneića „Zapisi iz duše“  te mnogobrojne druge aktivnosti. Na kraju izlaganja najavila je  tiskanje 10. jubilarnog Godišnjaka grada Zaboka, čija će se promocija održati 28. prosinca u Gradskoj galeriji Zabok. Godišnjak grada Zaboka postao je i jest božićni i novogodišnji poklon građanima, matičarima i svim znatiželjnicima i zaljubljenicima u zagorski / zabočki kraj, hrvatski jezik, hrvatsku kulturu, tradiciju i baštinu.

Zabočki Ogranak trenutno broji 45. aktivnih članova koji plaćaju članarinu a ove godine pristupilo je novih pet članova. Naša je želja da se kvalitetno i međusobno uvažavamo, družimo kako na dobrobit svakoga od članova, ali i samog Ogranka. Zahvaljujemo svima na svemu što ste do sada učinili za Ogranak te vjerujemo da ćemo zajedničkim snagama učini još puno na dobrobit društva i Ogranka u budućnosti. – istaknuo je tajnik Fiket.

Na skupštini je nakon toga prihvaćeno izvješće o radu ogranka, kao i financijsko izvješće za 2022. godinu te usmeno za 2023. godinu. Također, podnesen je plan rada i financijski plan za 2024. godinu. Sva su izvješća i planovi jednoglasno usvojeni.

Predsjednica Sandra Babnik Lončar pozvala je sve članove na još veću angažiranost u radu Ogranka te vjeruje da ćemo se opet sresti na nekim od naših događanja kako bi sačuvali svoju tradiciju, kulturu i duh našeg naroda, zagorskog kraja i običaja. 

Pripremio: Darko Fiket, tajnik