Predavanje akademika Stjepana Damjanovića u Zaboku

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku poziva Vas na predavanje akademika Stjepana Damjanovića – GLAGOLJIČNA SASTAVNICA HRVATSKE KULTURE.

Hrvatski se jezik najprije bilježio glagoljicom i ona je u tom smislu premoćno pismo na našim prostorima sve do sredine 15., stoljeća, ali i ono što je njome pisano poslije toga vremena, izuzetno je važno za hrvatsku jezičnu i književnu baštinu. Akademik Stjepan Damjanović  govorit će o prostornom i vremenskom protegu glagoljice i o hrvatskim tekstovima njome pisanim. Glavna je njegova misao da bez glagoljičnih tekstova ne bi bilo moguće pisati ni povijest hrvatskoga jezika ni povijest hrvatske književnosti.

Akademik Damjanović dolazi nam već po drugi puta pa smo izrazito ponosni što ga možemo ugostiti a ujedno to je naše prvo ovogodišnje događanje. To je uvertira u Mjesec hrvatskog jezika koji počinje 21. veljače a s  njime obilježavamo Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva (22. veljače) .

Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače uzet kao početak Mjeseca hrvatskoga jezika, a završetak je 17. ožujka, na dan objave ‘Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika’ iz 1967. godine.  

Predavanje će se održati 16. veljače 2023. godine u 18:00 sati u Gradskoj galeriji Zabok, Zivtov trg 10/1.

Radujemo se Vašem dolasku!

Stjepan Damjanović, uvaženi je hrvatski znanstvenik, filolog, lingvist i paleoslavist. 1982. godine doktorirao je s temom iz jezika hrvatskoglagoljskih srednjovjekovnih tekstova na Filozofskome fakultetu u Zagrebu gdje je bio i zaposlen 1971. godine. Od 1986. do 2017. godine bio je redoviti profesor na Katedri za staroslavenski jezik i hrvatskog glagoljaštvo na čijim se predavanjima uvijek tražila stolica više, od 2018. je profesor emeritus. Kao lektor i gost predavač boravio je na sveučilištima u inozemstvu (Bochum, Graz, Mostar, Prag). Od 1999. do 2002. bio je glavni tajnik Matice hrvatske, a predsjednik Matice hrvatske od 2014. do 2018. godine. Status redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ostvario je 2004. Tijekom svog radnog vijeka za svoj rad primio je mnogo nagrada i priznanja, priredio je puno knjiga, napisao je mnoštvo znanstvenih rasprava te autorskih i suautorskih knjiga.