Potpisan Sporazum o suradnji Pučkog otvorenog učilišta s udrugama

U Zaboku je danas izvršeno potpisivanje ugovora o suradnji Pučkog otvorenog učilišta s predsjednicima udruga: Ogranka Matice hrvatske Zabok, Hrvatske udruge Muži zagorskog srca, Matice umirovljenika Krapinsko-zagorske županije, Matice umirovljenika Zabok i Županijske podružnice UHDDR Krapinsko-zagorske županije.

Cilj ovakvih suradnja je da se kultura približi ljudima, da na događanjima bude što više posjetitelja, a ujedno svi zajedno   raditi na poboljšanju kvalitete sadržaja svojim članovima,  zainteresiranim građanima i ciljanoj posjetiteljskoj publike Zagorja. – istaknuo je na uvodu v.d. ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Branko Piljek. Djelatnici POU Zabok ulažu veliki napor da bi u Grad Zabok došli programi visoke kvalitete a naš će zajednički zadatak biti da ih promoviramo i približimo građanima i vašim članovima. Evo već sada mogu najaviti prvi zajednički korak u partnerstvu s Ogrankom Matice hrvatske u Zaboku 17. studenog otvaranje izložbe  Koraljke Kovač. Stoga se nadam da ćemo na otvorenju pokazati svojim prisustvom da ta izložba ima svoju vrijednost da nas brojčano bude više nego što je to običaj – zaključio je Branko Piljek.

v.d. ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Branko Piljek

Nakon što je potpisala Sporazum predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Zaboku prof. Sandra Babnik Lončar istaknula je kako Ogranak već dulji niz godina izvrsno surađuje s POU i Gradskom galerijom te zahvalila na dosadašnjoj suradnji i susretljivosti oko organizacije naših događanja, bilo izložaba, koncerata, književnih tribina i slično. Ovim potpisivanjem jačamo još više tu suradnju kroz umrežavanje i biti jedni drugima potpora u organizaciji i medijskom praćenju događanja koje svi zajedno organiziramo. Mi ćemo učiniti sve što je u moći s naše strane kako bi motivirali naše članove ali i sve ljude dobre volje na odaziv na sva događanja u organizaciji svih potpisnika ovog Sporazuma. Prof. Sandra Babnik Lončar zahvalila je gosp. Piljeku na odabiru kao prvog partera u događanju koje će uslijediti te zaključila da će ta suradnju biti na dobrobit prije svega nama samima ali i svim stanovnicima Grada Zaboka.

prof. Sandra Babnik Lončar, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Zaboku
Potpisivanje Sporazuma

U ime Matice umirovljenika Zabok Nevenka Gregurić rekla je kako je s velikom radošću prihvatila poziv za potpisivanje ovog Sporazuma jer smo ona populacija ljudi koja ima najviše vremena u večernjim  satima kada se ostvaraju kulturni programi te se tada možemo vrlo rado i odazvati na pozive i programe određenih potpisnika ovog Sporazuma. Do sada je bio najveći problem što naši umirovljenici nisu prisustvovali određenim sadržajima zbog neinformiranosti. Nadam se da će se to sada promijeniti jer smo do sada imali mogućnost da naše članove medijski opismenimo, zapravo naučimo osnove korištenja kompjutera, laptopa, mobitela kao i opismenjavanje i približavanje mnogobrojnim društvenim platformama kao sredstvima brzih informacija.

Nevenka Gregurić

Predsjednik Matice umirovljenika Krapinsko-zagorske županije Vladimir Crnec ističe da je zaista ovo potpisivanje došlo u pravo vrijeme. Naime Matica umirovljenika KZŽ još uvijek provodi projekt „Senior aktiv program“ koji završava upravo krajem ovog mjeseca studenog te me veseli što će se bez obzira na završetak ovog projekta nastaviti neki način aktivnosti koji će biti prilagođeni umirovljenicima. Naša je želja kako je već istaknula gđa Gregurić približiti našim članovima sve aktivnosti koje imamo ali i koje će supotpisnici ovog Sporazuma organizirati tijekom godine. U  prostorima POU umirovljenicima će biti omogućeno  besplatna mogućnost za rad na računalima i stručna pomoć ukoliko je to potrebno. Otvoriti će se Internet caffe za umirovljenike s područja Zaboka ali i čitave Krapinsko-zagorske županije –  najavio je v.d. ravnatelj Branko Piljek.

Vladimir Crnec

Kao supotpisnik Sporazuma o suradnji prisustvovao je u ime Županijske podružnica Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata- Krapinsko-zagorske županije Tomislav Basa koji je izrazio zadovoljstvo u uključenost ovog projekta ali istovremeno se nada još boljoj suradnji oko realizacije samih aktivnosti koje organiziramo za svoje članove ali koji su otvoreni i široj javnosti. Jedna od prvih suradnja s POU biti će prikazivanje  filma „Šesti autobus“ nakon kojeg će se razraditi daljnji plan aktivnosti.

Tomislav Basa

U ime stoloravnatelja Hrvatske udruge Muži zagorskog srca dr. Rajka Fureša riječi zahvale uputio je član Nenad Kralj, ujedno novinar Zagorske televizije koji je istaknuo kako je do sada u organizaciji udruge bilo jako puno događanja preko otprilike šezdesetak godišnje na kojoj je uvije odaziv bio zadovoljavajući. Jedna od naj značajnih aktivnosti jest organizacija Znanstvenog skupa s međunarodnim sudjelovanjem Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća koji ima već dugogodišnju tradiciju. Skup je u tih proteklih dvadesetak godina doprinio reafirmaciji kajkavskog jezika, književnosti i kulture te je potaknuo veće uključivanje stvaralaštva u nastavu hrvatskog jezika učenika osnovnih i srednjih škola a isto tako sve veći udio kajkavskog sadržaja u sredstvima priopćavanja. Ovo današnje potpisivanje je izvrsna motivacija svima nama da kroz naše sadržaje i raznim kulturološkim njegovanjem tradicije obogatimo i oplemenimo svakog čovjeka.

Nenad Kralj

Pripremio: Darko Fiket, tajnik Ogranka Matice hrvatske u Zaboku