Cirkularno pismo svim članovima OMH Zabok

Poštovani članovi/ce!

Proslava 180. godine postojanja Matice hrvatske i 30. obljetnice ogranka u Zaboku

Vjerujemo da Vam je poznato da Matica hrvatska ove godine navršava 180. godina svojega postojanja te će čitava ova godina biti obljetničkog karaktera. Isto tako prošle 2021. godine naš Ogranak je trebao proslaviti svoju 30. obljetnicu no to zbog okolnosti pandemije nije bilo moguće. Naša je želja da to u ovoj godini ostvarimo zajedničkim druženjem 27. kolovoza 2022. godine (subota) u Zaboky selu. Više detalja o toj proslavi dostavit ćemo Vam kasnije.

Povijest i sadašnjost Ogranka Zabok

Osnivačkom skupštinom održanom 10. veljače 1991. Ogranak Matice hrvatske Zabok pridružio se najstarijoj kulturnoj instituciji u Hrvata — Matici hrvatskoj. Dolaskom demokracije, međutim, srušeni su raznorazni tabui te je stečena sloboda javnog, političkog i drugog istupanja, koju hrvatski narod do tada nikad nije imao. Pučanstvo se oslobodilo straha iz prethodnog režima te je u povoljnom ozračju osnivanju zabočkog ogranka pristupio njegov današnji predsjednik Stjepan Bučar. Ogranak Matice hrvatske Zabok već dva tjedna nakon osnutka imao prvu tribinu na kojoj su hrvatski književnici, članovi Upravnog odbora Matice i urednici u Nakladnom zavodu Matice hrvatske Dubravko Horvatić i Branimir Donat, nazočne upoznali s bogatom i časnom prošlošću Matice hrvatske te sa zadaćama koje se pred njom nalaze u samostalnoj demokratskoj Hrvatskoj.

Dani Ksavera Šandora Gjalskog

U drugoj godini postojanja Ogranak se pridružio odboru koji u Zaboku organizira Dane Ksavera Šandora Gjalskog prigodom republičke nagrade za prozno djelo hrvatskih pisaca. Usporedno s  Gjalskim dodjeljuje se i Mala nagrada učenicima osnovnih škola krapinsko-zagorske županije koji na raspisani natječaj napišu prozni rad sa slobodnom temom. Od 1992. zabočki ogranak dodjeljuje tri prve nagrade, i to za svaku po tri knjige.  1993. na ruševine dvorca Gredice postavljena spomen-ploča, za koju je tekst sastavio akademik Dragutin Tadijanović, a izradio ju je i montirao donator Krešimir Hrastinski iz Gubaševa, dok ju je otkrio Vlado Gotovac. Osobito su spomena vrijedna izdanja Ogranka Matice hrvatske Zabok. To su ponajprije Pronevjereni ideali Ksavera Šandora Gjalskog, koji su prvi put objavljeni u knjizi, jer su dotad objavljivani samo u novinama u nastavcima, potom Zavičajem Ksavera Šandora Đalskog, te Književna kritika o Ksaveru Šandoru Đalskom, u dvije opsežne knjige, priređivača Branimira Donata.

Stjepan Bučar prvi predsjednik Ogranka

Stjepan  Bučar  rođen  je  2.  siječnja  1941.  u  Donjem  Oštrcu,  Žumberak.  Osnovnu  školu  pohađao je u Jastrebarskom, a Srednju geodetsku  tehničku  školu  završio  je  u  Zagrebu  1963.  Na  Geodetski  fakultet  Sveučilišta  u  Zagrebu  upisao  se  1971.,  a  diplomirao  je  1974. i stekao zvanje ing. geodezije.  U  Zaboku  je  25.  srpnja  2012.  nakon  duge i teške bolesti u 72. godini preminuo Stjepan  Bučar,  bivši  voditelj  Odjela  za  katastar nekretnina Zabok (tada Ispostava Zabok), Područnog ureda za katastar u Krapini.U obnovljenoj Matici Hrvatskoj pokrenuo je Ogranak Matice Hrvatske u Zaboku te ga promišljeno vodio priređujući sa svojim kolegama prvorazredne kulturne događaje za grad Zabok, surađujući s mnogim  ograncima.

Novo vodstvo od 2012. godine

Nakon smrti  gosp Bučara vodstvo Ogranka preuzima dr. Ivica Balagović.  U novije vrijeme počevši od 2012. pod novim rukovodstvom Ogranka; Ivica Balagović, predsjednik, Božidar Boić, potpredsjednik i Gordana Dugorepec, tajnica, Ogranak je u svojem programu stavio naglasak na potrebe mladih. Osim toga u novom programu Ogranka svakako je najvažnije istraživanje i prikupljanje materijala i tisak Godišnjaka grada Zaboka u kojem će se objavljivati tekstovi, slikovni i likovni prilozi vezani uz Zaboka i Zabočane i sve one teme koje su na bilo koji način vezane uz zavičaj.

Sadašnjost i rad Ogranka

U Velikoj galeriji Grada Zaboka  9. studenoga 2020. godine održana je izvještajno – izborna skupština Ogranka Matice Hrvatske u Zaboku. Nakon što su prihvaćena sva izvješća Ivica Balagović iznosi da je Predsjedništvo na sastanku održanom 26. listopada 2020. utvrdilo prijedlog kandidata za novi izbor upravnih tijela Ogranka te se zatim pristupilo izboru novoga. Za novu predsjednicu Ogranka Matice hrvatske Zabok izabrana je prof. Sandra Babnik Lončar,  za potpredsjednicu je izabrana prof. Tina Marušić, za tajnika je izabran Darko Fiket,  a osim njih u Predsjedništvu će u narednom razdoblju još biti: Ivica Balagović, dr. med. spec. urolog i Marko Bilić. Nadzorni odbor čine Ksenija Miškulin, Stjepan Čefko i Danica Posavec a blagajnik je Boris Roman Blažinić.

Također je iznesen temeljni cilj novog vodstva koji će nastojati pomladiti članstvo ali i poticati postojećeg na još aktivnije sudjelovanje u radu ogranka, zatim promicanje nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak.

Uslijedila su mnogobrojna događanja o kojima smo vas informirali putem naše web stranice https://omh-zabok.hr/ , e-mailom ili usmenim pozivima.

U ovim modernim vremenima Matica hrvatska se malo pomladila pa su pristupili detaljnijoj analizi rada svih Ogranaka ali i samim članstvom. Naše djelovanje je itekako prepoznato pa se nadamo plodnoj suradnji i nadalje. Naša poveznica s radom Ogranka gđa. Ida Hitrec dobila je pojačanje gosp. Danijela Hrgića pa se je pojednostavio postupak pristupa novih članova. Njihova je želja da se u ovoj godini napravi novo-stara baza članova pa smo toj zamolbi pristupili i mi kao Ogranak. Do sada naš tajnik gosp. Darko Fiket kontaktirao je mnoge od vas bilo usmenim putem, e-mailom ili porukom no zbog određenih obveza ali i pogrešnih podataka nismo sve uspjeli kontaktirati.

Zamolba svima  i objašnjenje

Središnjica iz Zagreba je tijekom svibnja poslala uplatnice za sve članove u njihovoj bazi.  Sada se neki javljaju sa svojim željama pa se Ida i Danijel nadaju da će to uroditi plodom i barem donekle  dopuniti ili očistiti bazu.

Ovim cirkularnim pismom to želimo ispraviti i doći do svakoga od Vas.  Stoga vam upućujemo zamolbu da nam ispunite upitnik koji ćete dobiti u ovom dopisu. Isto tako u tom pismu dobiti ćete povratnicu s kuvertom pa Vas molimo da ju ispunite i pošaljete opet nama. Troškova nećete imati nikakvih samo ispunite obrazac, stavite u tu kuvertu i odnesete na poštu.

Godišnja članarina iznosi 150,00 kuna, za umirovljenike 75,00 kuna
Aktivnim članovima smatraju se članovi koji redovito podmiruju godišnju članarinu – za dodatne informacije možete se obratiti na zabok@matica.hr ili na broj tajnika Darka Fiketa 099/509 3130

Naša je želja da se kvalitetno i međusobno uvažavamo, družimo kako na dobrobit svakoga od članova ali i samog Ogranka.  Zahvaljujemo Vam da svemu što Ste do sada učinili za Ogranak ali i što ćemo zajedničkim snagama učiniti na dobrobit društva i Ogranka u budućnosti.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku!

Predsjednica: Sandra Babnik Lončar, prof.

Potpredsjednica: Tina Marušić, mag. educ.

Tajnik: Darko Fiket

Članovi Predsjedništva:   Ivica Balagović, dr. spec. urolog   i Marko Bilić