150. obljetnica smrti Ljudevita Gaja

Na današnji dan, prije 150 godina (20.4.1872.) u Zagrebu je u prostorima svoje tiskare umro književnik i političar, vođa hrvatskog narodnog preporoda Ljudevit Gaj. Rodio se u Krapini 8. srpnja 1809. godine. Osnovnu školu i prvi razred gimnazije završio je u Krapini, a zatim je pohađao njemačku gimnaziju u Varaždinu i Karlovcu.

Nakon srednje škole pošao je na studije u Beč, Graz i Peštu. Studirao je pravo i filozofiju, a na filozofiji je i doktorirao 1834. u Leipzigu. Gaj je imao važnu ulogu u hrvatskom narodnom preporodu u prvoj polovici 19. stoljeća, a smatra se i utemeljiteljem suvremenog hrvatskog pravopisa temeljenog na štokavštini.

Izdavao je i Novine horvatske i književni prilog Danicu Horvatsku, Slavonsku i Dalmatinsku.Do danas je ostala zabilježena njegova uloga vođe narodnog preporoda što je dovelo do modernizacije Hrvatske.

Gaj je pokopan u obiteljskoj grobnici na Jurjevskom groblju, a 1885. godine, nakon dovršetka gradnje arkada na zagrebačkome groblju Mirogoju njegovi posmrtni ostatci preneseni su u arkadu preporoditelja.