PREDAVANJE DR. SC. JOSIPA MIHALJEVIĆA: “GLAGOLJICA U IGRI”

Odjel za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske, s radošću poziva sve ljubitelje hrvatske kulture na predavanje dr. sc. Josipa Mihaljevića Glagoljica u igri.

Glagoljica je najstarije slavensko pismo i uz ćirilicu je jedno od dvaju slavenskih pisama. Do 12. se stoljeća glagoljicom pisalo u više slavenskih zemalja, a od 12. stoljeća njome se služe samo Hrvati. Oblik glagoljice kojim su se Hrvati služili zove se hrvatska ili uglata glagoljica, a njome se Hrvati aktivno služe do 19. st., a nakon toga povremeno. Danas je glagoljica simbol nacionalnoga identiteta te se često koristi u umjetnosti, dizajnu, supkulturi i marketingu. Za učenje glagoljice postoje igre koje su razvijene u Staroslavenskome institutu i Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Te igre uključuju klasične obrazovne igre za učenje glagoljične abecede poput kviza, pamtilice, osmosmjerke, slagalice te malo neobičnije tipove igara poput zmije, tetrisa, igre pucanja te platformera u stilu Flappy birda. U izlaganju će se također prikazati igre za učenje glagoljičnih inicijala te dodatne igrice za učenje glagoljice koje su napravljene kao dodatak virtualnih izložba za Žgombićev zbornik te Misal kneza Novaka.

Predavanje će se održati u  srijedu, 9. veljače 2022. u 18.00. u Dvorani Jure Petričevića, Strossmayerov trg 4 – Ulica Matice hrvatske 2, a bit će dostupno i preko Zoom aplikacije:

Join Zoom Meeting

https://us06web.zoom.us/j/87971552456?pwd=bTYxNysxRzBrUndBMzhORTliWDF6UT09

Meeting ID: 879 7155 2456

Passcode: 081777

 Radujemo se Vašem dolasku!