Prikaz rada u 2021. godini

U ovoj izazovnoj godini zbog pandemije korona virusa naše aktivnosti provodile su se uz poštivanje i pridržavanje svih uputa i mjera nadležnih stožera civilne zaštite. Iako je krajem prošle 2020. godine izašao iz tiska dvobroj Godišnjaka grada Zaboka 2018. /2019. koji  je trebao biti promoviran u  2021. godini, upravo zbog spomenute situacije njegova promocija je odgođena. Dočekavši promjene mjera i mogućnost okupljanja većeg broja posjetitelja na kulturnim događanjima, većinu naših „javnih“ aktivnosti uspješno smo realizirali tek u drugoj polovici godine. U zimskim i proljetnim mjesecima provodili smo tzv. tihi rad obilježavajući obljetnice i spomendane prigodnim tekstovima i poveznicama na virtualne izložbe na društvenim stranicama našeg Ogranka.

Također, tijekom proljeća tiskali smo zbirku priča „Djevojčica s tavana“ autorice Jasne Balaško, prof., naše članice koju je uredila, lektorirala i pripremila za tisak Tina Marušić, mag educ., potpredsjednika Ogranka, a grafički uredio Igor Vranješ.  Knjiga je tiskana i promovirana u srijedu 23. lipnja 2021. godine u Velikoj galeriji grada Zaboka. To je ujedno bio i naš prvi ovogodišnji skup. U promociji zbirke priča sudjelovali su prof. Sandra Babnik Lončar, predsjednica OMH Zabok, prof. Tina Marušić, urednica knjige, Jasna Balaško, autorica i Marko Bilić koji je čitao ulomke iz zbirke. Prof. Sandra Babnik Lončar s nekoliko riječi o Jasni Balaško kao spisateljici i povjesničarki otvorila je  predstavljanje zbirke priča.  Zahvalila je Krapinsko-zagorskoj županiji i Gradu Zaboku na novčanoj potpori oko izdavanja zbirke, ali i radu samog Ogranka. Urednica prof. Tina Marušić istaknula je kako se stil pisanja Jasne Balaško odlikuje životnošću i autentičnošću. Ova zbirka, ali i prethodna autoričina djela namijenjena su širem čitateljstvu i to je njihova snaga jer su istovremeno zabavna i edukativna. „U sav Jasnin rad utkana je velika ljubav prema Hrvatskom zagorju, ljudima koji žive u njemu, prijateljima, jeziku, povijesti, kulturi i običajima“, zaključila je Tina Marušić. Spisateljica Jasna Balaško istaknula je kako joj je Zagorje neiscrpni izvor za  priče te da je ispričala samo jedan mali dio. Ova zbirka ima i posebnu posvetu, posvetu sestri Karmen bez koje ne bi bilo ni priča ni knjiga. Ista promocija održala se i u utorak 28. rujna 2021. godine u Gradskoj knjižnici u Oroslavju. To je ujedno bilo i prvo gostovanje zabočkog Ogranka u  Oroslavju, stoga smo predstavljanje knjige popratili predstavljanjem rada OMH Zabok i 30 godina aktivnosti koji ove godine broji Ogranak te prigodnim poklonom Gradskoj knjižnici naših publikacija, prvenstveno Godišnjaka grada Zaboka, promovirali i grad Zabok.

U suradnji s Kulturnom manifestacijom Dani Gjalskog održano je prvo predstavljanje knjige „Glagoljski misterij“ autorice Sanje Ždralović u Galeriji grada Zaboka u ponedjeljak 18. listopada.  Predstavljanje knjige vodila je Sandra Babnik Lončar, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Zaboku, a prisustvovali su: književnik Miroslav Mićanović, urednik knjige, akademik Stjepan Damjanović, jezikoslovac i recenzent za staroslavenski i glagoljicu te Marko Bilić, član Ogranka koji je čitao ulomke iz djela. Iako je roman autoričin prvijenac, potvrdu kvalitete dobio je ulazeći u uži izbor za književnu Nagradu Gjalski ove godine. Roman je kriminalističkog žanra u kojem se spaja stvarno i fikcionalno te objedinjuje današnjica i prošlost kroz pomno osmišljene zagonetke, jezične igre i misteriozne obrate.

Književno-znanstvena tribina posvećena liku i djelu najvećega zabočkog književnika, Ksavera Šandora Gjalskog, održana je 20. listopada u Galeriji grada Zaboka. Predavačice na tribini  bile  dr. sc. Tatjana Pišković, izv. prof. na Katedri za hrvatski standardni jezik i dr. sc. Suzana Coha, izv. prof. na Katedri za noviju hrvatsku književnost, obje s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Znanstvenice su u Zaboku gostovale i 2019. godine te je ovogodišnja tribina svojevrstan nastavak istraživanja Gjalskijeva jezika i stvaralaštva.  Publika svih uzrasta, od zainteresiranih gimnazijalaca do kroatista,  nastavnika i ljubitelja znanosti i književnosti, pomno je slušala zanimljiva, poučna i strukturirana predavanja o posebnostima Gjalskijevih djela i jezika. Dr. sc. Suzana Coha u svom je predavanju naslovljenom „Poezija što lebdi nad dragim zagorskim krajem: regionalno kao nacionalno u zbirci Pod starimi krovovi“ smjestila položaj Ksavera Šandora Gjalskog u prostor Hrvatskog zagorja i njegov odnos prema rodnom kraju te slikama Zagorja u njegovoj zbirci proglašenoj „estetski najuspjelijom prozom“. Dr. sc. Tatjana Pišković u predavanju „Kronizmi u romanu U noći Ksavera Šandora Gjalskog“ bavila se vremenskom raslojenošću hrvatskog leksika i Gjalskijevim leksikom koji uspoređuje s današnjim. Mlađoj publici bili su interesantni primjeri iz djela i interaktivan način predavanja u kojem su pogađali značenja pojedinih riječi koje se danas više ne koriste. Predavanja na ovogodišnjoj tribini znanstvenice će uobličiti u znanstvene članke koje ćemo tiskati u Godišnjaku za 2021. godinu. Za realizaciju književno-znanstvene tribine OMH je dobio financijsku potporu naše Županije na natječaju za očuvanje i promociju baštine. Djelo zabočkog književnika velika je i važna nematerijalna baština na području grada Zaboka, ali i šire što dokazuje i važnost Nagrade Gjalski i manifestacije za Republiku Hrvatsku.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku godinama prenosi svijest o važnosti izdavaštva i promicanju talentiranih članova, o pripadnosti kraju, jeziku i običajima te čuvanju posebnosti kajkavskoga kraja i hrvatskoga jezika. Promiče također kulturne i umjetničke djelatnosti autora kojima se može ponositi, a svaka je godina novi poticajni izazov koji se s radošću i entuzijazmom prihvaća. Prilagođujući se novim uvjetima života i rada, potaknuti sveopćom digitalizacijom, OMH Zabok ove je godine uveo i jednu novinu: oba događaja na Danima Gjalskog (predstavljanje knjige „Glagoljski  misterij“ i književno-znanstvena tribina) u cijelosti su snimljena i dostupna za gledanje na web stranici Ogranka Matice hrvatske iz Zaboka.  

Pripremio: Darko Fiket, tajnik OMH Zabok