Dan hrvatske glagoljice

Danas 22. veljače  proslavljamo Dan hrvatske glagoljice. Dan hrvatske glagoljice Hrvatski sabor proglasio je 2019. godine. Ideju je pokrenuo Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje u suradnji s Maticom hrvatskom, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom i Staroslavenskim institutom.

22. veljače 1483. god. tiskana je prva hrvatska knjige (inkunabula) Misal po zakonu Rimskog dvora. Naš prvotisak tiskan je u dvije boje uglatom glagoljicom, tipom glagoljice koji se razvijao od 13. st. na hrvatskom području. Misal je ujedno i prva knjiga tiskana u Europi koja nije otisnuta na latinici i latinskim jezikom. Ponosni smo na dokaz da smo već od 15. st. bili kulturno i gospodarski razvijeni, čak i predvodnici u potrebi pisane komunikacije na narodnom jeziku i svojem pismu.

Pogledajte virtualnu izložbu na portalu  https://glagoljica.hr/ koji je postavila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Pogledajte Misal po zakonu Rimskog dvora https://glagoljica.hr/?pr=iiif.v.a&id=13837&tify={%22panX%22:0.618,%22panY%22:0.433,%22view%22:%22info%22,%22zoom%22:0.662}

Za one koji se žele zabaviti ili provjeriti svoje znanje o glagoljici, posjetite mrežne stranice Instituta za hrvatski  jezik i jezikoslovlje https://hrvatski.hr/games/kviz-glagoljica/ i https://jezicneigre.com/glagoljica/  i