Aktivnosti Ogranka MH Zabok uz lik i djelo K. Š. Gjalskog

Grad Zabok poznat je po književniku K. Š. Gjalskom i dodjeli književne nagrade njegova imena koja se dodjeljuje svake godine i to za najbolje objavljeno prozno književno djelo u Republici Hrvatskoj u mjesecu listopadu od 1979.

Ogranak Matice hrvatske iz Zaboka periodično se bavio djelom K. Š. Gjalskog i organizirao  brojne književne tribine o K. Š. Gjalskom u sklopu Kulturne manifestacija Dani K. Š. Gjalskog  ili zasebno.

 • 1992. godine održana je književna tribina o Gjalskom, prva književna večer o Gjalskom u Zaboku, na   kojoj su sudjelovali akademici i književnici Dubravko Jelčić, Dubravko Horvatić, Nedjeljko Mihanović i Ivan Sović.
 • 1994. godine održana je predstavljanje romana  Pronevjereni idealiprvo izdanje romana, dotad u rukopisu. Na predstavljanju su sudjelovali književnici i znanstvenici: Vlado Gotovac, Tomislav Sabljak, Ivan Sović, Stjepan Bučar i akademik Dubravko Jelčić, urednik izdanja.
 • 1996. godine  Ogranak Matice hrvatske iz Zaboka tiska knjigu Zavičajem Ksavera Šandora Gjalskog. Redaktor  izdanja bio je dr. sc. Josip Bratulić
 • 1997. godine predstavljena je  knjiga Književna kritika o K. Š. Gjalskom  koju je za tisak u izdanju OMH Zabok pripremio i predstavio Branimir Donat, poznati hrvatski književni povjesničar, kritičar i urednik u Nakladnom zavodu Matice hrvatske
 • 1998. godine predstavljena je druga knjiga kritika, tkđ. je urednik bio Branimir Donat
 • 2004.  godine (150 godišnjica rođenja K. Š. Gjalskog) – predstavljanje drugog izdanja romana  Pronevjereni ideali
 • U narednim godinama pripremala se i treća knjiga kritika u kojoj bi se objavili Gjalskijevi politički spisi, nažalost,  nije se realiziralo.
 • 2014. godine Ogranak je pokrenuo inicijativu za osnivanje modernog muzeja ili interpretacijskog centra Gjalski, te predložio udruzi Kulturna manifestacija Dani K. Š. Gjalskog  da pokrenu izradu idejnog projekta radnog naslova Muzej Gjalski. S obzirom na strukturu svojeg članstva upravo ova udruga ima najviše potencijala za volontersko  prikupljanje materijala i istraživanje.
 • 2015. godine održana je književna tribina Lik i djelo K. Š. Gjalskog  – predavači su bili znanstvenici s Katedre za noviju hrvatsku književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Julijana Matanović, dr. sc. Suzana Coha i dr. sc.

Domagoj Brozović. Profesorica i književnica Julijana Matanović u svom izlaganju Čime je Janko zaslužio, a Marko nije? u središte istraživanja stavlja prepoznavanje piščeve biografije u tumačenju djela, a ostali znanstvenici posvetili su se odnosu Gjalskog i preporoda (sličnosti i razlikama triju romana – OsvitZa materinsku riječ i Dolazak Hrvata), te  vezi Gjalskog i fantastika (Tajinstvene priče, San doktora Mišića).

 • 2018. godine u sklopu Kulturne manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog, izdavanje i promocija zbirke igrokaza Nevenke Miškulin Senje o Gjalskom  
 • 2019. godine povodom 165. godišnjice rođenja Ksavera Šandora Gjalskog, održana je književna tribina Jezik i stil Ksavera Šandora Gjalskog predavačice su bile znanstvenice Katedre za hrvatski standardni jezik doc. dr. sc. Tatjana Pišković i doc. dr. sc. Suzana Coha s Katedre za noviju hrvatsku književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koje su se u svojim novim znanstvenim istraživanjima posvetile jezičnom i stilskom izričaju najpoznatije Gjalskijeve zbirke Pod starim krovovima te književnopovijesnom i komparativnom pristupu povijesnim romanima Osvit i Za materinsku riječ.